Tunesische couscous

Tunesische couscous

Belgen eten vaak frietjes op vrijdag, maar Tunesiërs eten dan steevast couscous! En of dat lekker is! Probeer zeker eens dit receptje.

Vroeger dacht ik dat couscous gebruikt werd in salades, want dat is hoe ik het kende. Mijn Nederlandse vader kocht wel eens een pakje couscous, goot er dan kokend water over, mixte wat rozijnen, kikkererwten, feta, noten, kerstomaatjes en komkommer erdoor en TADAA… een heerlijke couscous-salade die me deed denken aan vakantie op de camping in Frankrijk.

Maar toen leerde ik mijn Tunesische man kennen en hij stierf bijna toen ik een buideltje couscous in kokend water liet weken. Dit was dus duidelijk NIET hoe het moest.

Inmiddels zijn we enkele jaren verder en heb ik het Tunesische recept goed onder de knie. Zelfs de échte Tunesiërs geven me nu complimentjes over mijn couscous. Dus, ik deel het graag met jullie 🙂

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 rode uien
  • 1 blik kikkererwten
  • 3 wortels
  • 2 aardappels
  • 1 courgette
  • 4 groene pepers
  • 3 el tomatenpuree
  • 750 gram lamsvlees
  • 500 gram couscous
  • kurkuma
  • pikante paprikakruiden

Je hebt ook een couscoussière nodig.

Recept

  1. Doe de couscous in een kom en voeg een klein glaasje water toe, een beetje olijfolie en een theelepel zout. Mix en laat even staan.
  2. Snij de groene pepers open en doe er een beetje zout in. Bak ze aan in de couscoussière in een mengsel van olijfolie en zonnebloemolie. Als ze gebakken zijn haal je ze uit de pan en zet je ze opzij.
  3. In dezelfde olie laat je nu het vlees dichtschroeien. Voeg ook 3 eetlepels tomatenpuree toe. Laat dit een beetje aanbakken. Daarna voeg je 500 ml water toe. Kruid met 1,5 theelepel zout, zwarte peper, kurkuma en rode paprika-kruiden.
  4. Snij de groenten. De ui, wortel, aardappel en courgette mogen gewoon in 4 gesneden worden over de lengte. Voeg ze toe in de pan en vul aan met water, totdat alles onder water staat. (Als niet alles er nu in past, is dat geen probleem. Je kunt een deel van de groenten nu koken in de saus en wanneer ze gaar zijn een nieuwe portie toevoegen.)
  5. Als het water kookt, zet je het bovenste deel van de couscoussière erop. Doe de helft van de couscous erin en zet de deksel er op. Laat 20 minuten staan en roer niet in de couscous.
  6. Na 20 minuten doe je de gestoomde couscous in een kom en schep je er 1 soeplepel saus bij. Mix dit een beetje.
  7. Roer door de saus, haal de groenten die gaar zijn er uit, zet opzij en voeg de rest van de groenten toe. Als de saus als te zeer is ingedikt voeg je gewoon wat water toe. Nu laat je de rest van de couscous 20 minuten stomen.
  8. Na 20 minuten mix je dit deel van de couscous ook met wat saus.
  9. Als je de couscous écht lekker wil krijgen, laat je de twee delen couscous nog eens elk 20 minuten stomen.
  10. Het vlees mag gedurende de volledige kooktijd mee koken. Zo wordt het heerlijk zacht.
  11. De kikkererwten meng je aan het einde door de saus.
  12. Serveer de couscous op een bord en leg de groenten, het vlees en de saus er boven op in een mooi design.

Smakelijk!

Wat je hier mag verwachten

pink ribbon

“Ideale Vrouw” is een eerlijke en grappige mom-blog over het moederschap, het huishouden, doelen stellen (en soms grandioos falen), én jezelf niet vergeten in de chaos. Met praktische tips, zelfspot en een warme knipoog.